Warning: Missing argument 1 for showNews(), called in /home/vrijescholenzutphen.nl/public_html/berkel/news.php on line 61 and defined in /home/vrijescholenzutphen.nl/public_html/include/functions_news.php on line 16

Onderwijsstaking 12 december

Geplaatst op: 7 december 2017

 Beste ouders,


Het hoge woord is er uit: de onderwijsstaking van 12 december gaat door.

Wat betekent dit voor De Berkel?
Het college heeft aangegeven aan de oproep gehoor te geven.
Dit betekent dat de school op 12 december aanstaande gesloten zal zijn.

De school organiseert geen opvang.
De BSO is regulier in bedrijf op deze dag voor ouders en kinderen die reeds bij de BSO bekend zijn.

 


Ik hoop jullie op deze wijze voldoende te hebben geïnformeerd.

Vriendelijke groet,
Bart Brouwer

sinterklaas en adventstijd

Geplaatst op: 25 november 2017

Dinsdag 5 december komt Sinterklaas bij ons op school. Zo rond half 9 zal hij arriveren. De kleuters gaan gewoon naar de eigen klas. De kinderen van de onderbouw zullen buiten op het schoolplein blijven om Sinterklaas en zijn Pieten te verwelkomen. Ouders zijn daarbij van harte welkom. Als Sint binnen is gaan we allemaal naar de grote zaal om voor Sinterklaas te zingen. Ouders zijn daarbij welkom! (kleuters gaan gewoon naar hun eigen klas, die zien Sint later op de dag). Daarna gaan de kinderen naar hun eigen klas en zal Sint en de Pieten de klassen gaan bezoeken. ’s Middags zijn de kinderen vrij. Donderdag 30 november en vrijdag 1 december gaan we om half 9 Sinterklaasliedje zingen in de zaal met alle kinderen van klas 1 t/m 6. Ouders welkom.

Advent: Wij vieren de eerste advent op maandag 4 december. We gaan met de kinderen van klas 1 t/m 6 naar de grote zaal om daar van meester Roel een mooi verhaal te horen. De tweede advent is 11 december dan zal klas 2 het Luciafeest aan ons laten zien. Donderdag 14 en vrijdag 15 december gaan we met de klassen 1 t/m 6 kerst zingen in de zaal. De derde advent is op maandag 18 december.

Het Sint Maartensfeest

Geplaatst op: 3 november 2017

Vrijdag 10 NOVEMBER 2017

VRIJESCHOOL DE BERKEL

Klas 1,2,3 en 4:
Op donderdagmorgen 9 november worden de pompoenen en knollen uitgehold in de klassen 1,2,3 en 4.
Voor het uithollen nemen de kinderen van klas 1 t/m 4 op maandag 6 november gereedschap (appelboortje,scherpe lepels,mesjes om figuren te snijden) voorzien van naam mee naar school. De kinderen van klas 5 en 6 hebben geen pompoenen nodig. Klas 6 helpt klas 1, klas 5 helpt klas 2 en klas 3 en 4 doen het op eigen kracht.

 

Kleuterklassen:
Vrijdag 10 november vieren ook de kleuterklassen het Sint Maartensfeest; kinderen en hun ouders zijn op die dag om 17.00 uur welkom in de klassen. Als iedereen er is, gaan we na een kort samenzijn op pad en lopen, zingend van Sint Maarten en pannestaarten, onze kleine ommegang rond de school... Terug in de klassen wacht ons iets warms en lekkers, en is er tijd en ruimte voor een gezellig samenzijn. Rond 18.00 uur zal de avond in de klassen afgelopen zijn.

Klas 1,2en 3
’s Avonds op 10 november om 17.00 uur verwachten we de kinderen in hun eigen klas.
Met hulp van een paar ouders (wordt per klas geregeld) lopen de kinderen een route. Ouders die willen wachten kunnen naar de zaal voor een lekker kopje soep. We verwachten de kinderen om ongeveer 18.00 uur weer terug op school. In de klas zal er dan voor de kinderen soep en een broodje zijn. Zo rond 18.15-18.30 uur gaan we weer naar huis. De kinderen blijven in de klas. Als de deur openstaat kunt u uw kind uit de klas halen.

Klas 4
De kinderen van klas 4 gaan met hun lampion naar de IJsselflat. De kinderen moeten daar op de fiets om 16.50 zijn. We verwachten de kinderen om 18.00 weer op school waar warme soep en broodjes op hun staan te wachten. We eten dit gezamenlijk op in de klas en gaan dan weer huiswaarts.

Klas 5
De kinderen van klas 5 zullen zingen voor de kleuters en de kinderen in de onderbouw, maar ook voor de ouders die wachten in de zaal onder het genot van een warm kopje soep en een stukje brood.
Zij verzamelen op school om 16.45 uur zodat ze om 17.00 uur de kleuters en hun ouders kunnen verwelkomen. Om 18.00 uur zingen ze hun liederen voor de onderbouw klas 1 t/m 3 die dan terugkomen van hun route. Daarna gaat klas 5 naar huis.

Klas 6
De kinderen verzorgen met Sint Maarten de soep en het brood voor alle klassen van de ondebouw en voor de wachtende ouders. We verwachten de 1e groep van klas 6 om 16.30 uur op school en de 2e groep van klas 6 om 17.30 uur op school. Via de leerkracht horen de kinderen in welke groep ze zitten.

 

Algemeen

Voor de ouders die de kinderen brengen en willen wachten tot de kinderen uit zijn is er ook soep en brood in de zaal. De kinderen van klas 6 verzorgen dit. De zang wordt gedaan door de kinderen van klas 5 ook zijn ze lichtjes wacht als de klassen naar buiten gaan. Tussen 18.15 uur en 18.30 uur gaan we weer huiswaarts.


Vanaf maandag 6 november t/m donderdag 10 november verkopen de kinderen van
klas 6 ‘s morgens bij aanvang van de school en aan het eind van de middag pompoenen.
De helft van de opbrengst gaat naar het kamp voor klas 6.


De kleuterklassen:
Kleuters ondergaan het feest van Sint Maarten aan den lijve: ‘s avonds in het donker bij het licht van maan en sterren, bij regen, bij wind….. moeten zij hun lichtje brandend zien te houden. Dat lichtje brandt in een uitgeholde en versierde knol - de knol als een van de vruchten die het laatst uit de donkere grond is gehaald. Verwart u dit feest niet met het Amerikaanse Halloween. Wij versieren onze knollen met zonnen en manen en sterretjes, niet met griezelige grijnsbekken..... En Sint Maarten vraagt van de volwassenen er helemaal voor de kinderen te zijn, met hen mee te lopen en te zingen, en hen te helpen dat lichtje brandend te houden. Al het andere moet maar even wachten, ook dat gezellige gesprek met die andere ouder – daar is later tijd voor!

Het Sint Maartensfeest zou geen echt Sint Maartensfeest zijn als de uitgeholde en versierde knollen ontbreken. Daarom willen wij jullie allen van harte in de klas uitnodigen, diezelfde VRIJDAG 10 NOVEMBER, om 8.30 uur om voor je kind uit de laatstgeoogste vruchten, een knolletje, bietje of raapje… uit te hollen en te versieren. De spullen daarvoor (mesje, lepel, evt gutsjes, appelboor, draagstokje, ijzerdraad, waxinelichtjes ed.) dien je zelf mee te nemen, evenals een knol. Houd die bij voorkeur klein, anders wordt ie snel te zwaar voor je kleuter! Van wat er uit de knolletjes gehold wordt, maak ik soep, waar de kinderen later die ochtend van kunnen smullen. Geef maar wel gewoon brood mee die dag – sommige kinderen proeven enkel maar een hapje…

 

 

Uitnodiging algemene ouderavond Dinsdag 24 oktober 2017

Geplaatst op: 19 oktober 2017

 Uitnodiging algemene ouderavond

Dinsdag 24 oktober 2017
van 19.30 uur tot 22.00 uur

Kinderen krijgen bij ons de ruimte om zich gezond te ontwikkelen tot vrije, zelfstandige jonge mensen die met vertrouwen de wereld tegemoet treden.

Programma:
19.30 uur Aanvang
19.30 uur Samenzang
19.40 uur Welkom door Bart Brouwer
19.45 uur Korte voordracht door Roel Paas
20.15 uur Korte voordracht door Mieke van Meijel (ex-leerkracht po en vo)
20.45 uur Pauze
21.00 uur Werkwinkels door leerkrachten van De Berkel
21.45 uur Samenzang
22.00 uur Afsluiting

 

Michealsfeest vrijdag 6 oktober

Geplaatst op: 28 september 2017

We vieren het Michaelsfeest Bij Huis Voorstonden
Voorsterweg 139, 6971 KD Brummen

Huis Voorstonden
De fraaie Havezathe Voorstonden ligt in Gelderland, op de grens van Veluwezoom en IJsselvallei.
De historische tuin van het landgoed met eeuwenoude bomen is omgeven door grachten en vijvers en grenst aan een natuurgebied, rijk aan bijzondere diersoorten zoals de ijsvogel.
Op deze unieke buitenplaats staat een landhuis met middeleeuwse oorsprong en een authentiek koetshuis, dat met zorg is aangepast zodat het nu geschikt is voor oorspronkelijke en nieuwe bestemmingen.
Huis Voorstonden wordt privé bewoond. Het herbergt tevens het Bureau voor Harmonische Architectuur. In de Blauwe Zaal zijn enkele concerten per jaar.

Wij zijn blij dat wij hier weer te gast mogen zijn!

 

Michaëlsfeest

 


6 oktober 2017

Het licht van de dagen verdwijnt,
maar het licht in ons hart is er wel.
Over herfstduister schijnt,
stralend, Michaël.

In de herfst vieren we het feest van Michaël.
29 September, enkele dagen na de herfstevening, is het de feestdag van de aartsengel Michaël.
Hoewel het feest van Michaël in de vroege herfst wordt gevierd, behoort deze feestdag toch met die van Sint Maarten en Sint-Nicolaas tot de drie feesten, die ertoe bijdragen kinderen op het kerstfeest voor te bereiden. Michaël is een van de aartsengelen en de overwinnaar van de draak. Het Michaëlsfeest is het zinnebeeld dat de mens met zijn bewustzijn wakker moet zijn om het kwaad in de wereld te doorzien en te bevechten. De krachten van de geest in iedere mens worden op dit feest aangesproken.
In de Openbaring van Johannes wordt verteld dat er een strijd in de hemel plaatsvond. Michaël en zijn engelen vochten tegen de draak en zijn aanhangers. ‘En de grote draak, de oude slang, die ook duivel en satan wordt genoemd en die de wereld verleidt… werd overwonnen en uit de hemel in de diepte gestort. Hiermee overwon de aartsengel Michaël de machten van de duisternis. De feesttijd van Michaël is een oproep aan de mensen deze machten te herkennen en een halt toe te roepen. Er zijn ontelbare legenden uit vroeger eeuwen die vertellen over de daden van Michaël. Ook in de schilderkunst zijn vele afbeeldingen te zien van Michaël met zijn zwaard, als engel of als ridder. Sedert de middeleeuwen, toen de ridders zich inzetten voor de verbreiding van het christendom, is de legende van Joris bekend. Zonder angst trok de ridder Joris erop uit om tegen de draak te vechten. Hij overwon het monster met zijn lans en bevrijdde daardoor de koningsdochter, die aan de draak opgeofferd zou worden. Met deze daad verricht Joris op aarde, wat Michaël in de hemel verrichtte. Joris geeft ons het beeld van de moed die nodig is om gemeenheid, lafheid, egoïsme en onwaarheid te overwinnen.
Een kroniek uit de Duitse stad Spiers bericht over de bedevaartstochten die omstreeks het midden van de vijftiende eeuw door groepen van honderdvijftig tot tweehonderd pelgrims werden ondernomen. De mannen, jongens en kinderen gingen op weg naar een aan de aartsengel Michaël gewijde offerplaats op de Mont Saint-Michel in Frankrijk. Op de banier die ze met zich meedroegen waren Michaël en het wapen van de stad afgebeeld.


Michaël, Michaël, hoor ons aan en laat ons met u mede gaan,
door het donkere bos en het wijde veld..... Michaël, Michaël, sterke held.

Voor de kleuters speelt dit niet
Voor de kleuter is de wereld mooi, zomer of herfst. Licht en blij gaan ze voort. Het Michaëlsfeest is voor de kleuter - maar ook voor ons natuurlijk - dan ook een oogst- en dankfeest voor alle goede gaven die Moeder Aarde ons weer geschonken heeft. Dat is het goede en mooie van deze tijd, die overvloed aan oogst, de vruchten van wat in het voorjaar is aangezet. Onze Michaëlsliedjes gaan ook niet echt over Michaël en de draak, of over Joris die de draak versloeg - dat komt wel in de onderbouw. De kleuter volgt Michaël gewoon en die gaat mee, door het donkere bos en het wijde veld.

De klassen 1 t/m 6 zijn op school begonnen om het Michaëlsfeest voor te bereiden. Vanaf maandag 2 oktober komen alle klassen om half negen bijeen in de zaal om gezamenlijk de dag te openen met het zingen van Michaëlsliederen o.l.v. juf Ilja en/of juf Anja.
Op vrijdag 6 oktober vieren we het Michaëlsfeest voor de klassen 1 t/m 6 op de velden rondom Huize Voorstonden. Het feest vindt plaats onder schooltijd en de kinderen zijn op gewone tijd uit. Ook hier zijn ouders van harte welkom; we kunnen vele helpende handen gebruiken en u kunt de kinderen aanmoedigen in de strijd met de draak.

Programma:
8.35 uur De kinderen van klas 4 en 5 vertrekken per fiets van school.
De kinderen stallen hun fietsen in het bos aan de Voorstondens straat
Daar zullen zij hun “Moedsspel” spelen
9.00 uur Klas 1,2 en 3 vertrekken met de auto
De kinderen gaan het terrein op vanaf de Voorsterweg, waarna ze met de leerkracht naar de verzamelplek lopen. Daar staat een aanhangwagen waar de tassen in kunnen die worden dan naar de picknickplek gebracht
We beginnen met het zingen van enkele liederen.
9.30 uur Begin van de “Moedsspelen”
10.30 uur Alle klassen picknicken. Op de kleden eten zij hun meegebracht brood en fruit
Ouders die meegaan willen we vragen een kleed mee te brengen
11.00 uur Drakenspel
12.00 uur Moegestreden keren de kinderen terug naar school
12.30 uur Klas 1,2 zijn uit
14.45 uur Klas 3,4 en 5 zijn uit

Klas 6 heeft eigen programma deze dag

Wij hopen op een prachtige “Drakendag”


Het is een feest voor klas 1 t/m 6 en niet geschikt voor jongere kinderen.
De kleuters hebben hun eigen feest

Denk om goed schoeisel ( laarzen, bergschoenen) en regenkleding voor de kinderen.
Het terrein is drassig. Neem eventueel droge sokken en broek mee naar de school.

 

Euritmieproject

Geplaatst op: 16 september 2017

Ik ben weer uitgenodigd om een euritmieproject te komen doen op school; dit keer voor alle klassen.
Bij de kleuters doe ik het verhaal van Frederik de muis en voor de andere klassen verhalen uit de raamvertelling “het sleutelkruid” door P.Biegel. De muzikale begeleiding van Fleur Tolman en Wolfgang Reisiger geven daarin weer draagkracht en sfeer, die opgenomen muziek nooit zo evident voor de kinderen ervaarbaar maken kan.

We hebben een goede start gemaakt. Met veel plezier bij een grote groep kinderen en met een gezonde reserve bij enkelen. Het is ook niet niks. Opeens een beetje “vaag” moeten bewegen, zonder beat, zonder wedstrijd, zonder niks… En dan ook nog op muziek en gedichtjes. Wát is er in godsnaam de bedoeling van, en wat is er te beleven? Tja… weinig. Als je niet zelf mee gaat doen en routinegedrag niet wilt loslaten.
Want euritmie, dat doet een appel op je inlevingsvermogen, op je vaardigheid tot zelfsturing en op tegenwoordigheid van geest. Naast plezier in bewegen vraagt het ook om stil te worden en te voelen. Om waar te nemen wat er nú is. In jou en om je heen.
En ik weet niet hoe het u daarbij vergaat, maar ik herken bij mezelf hoe ik in alledaagse situaties soms ook heel druk doe om stilte en bezinning te ontwijken (terwijl ik béter weet). Omdat ik moe ben, omdat ik stress van mijn takenlijstje voel, omdat facebook interessant lijkt, omdat ik denk dat anderen het van me verwachten, omdat …. Tja, omdat het makkelijker lijkt gewoon m’n leven door te laten denderen en geen vragen te hoeven stellen aan mezelf.

Wat blijft er over als ik stil word en me ontvankelijk opstel? Als mijn image er even niet meer toe doet en ik verantwoordelijkheid voor mijn eigen keuzes neem. Welke bron wordt er dan in mij aangeboord? Het is een houding waar we mijns inziens steeds meer behoefte aan krijgen, als tegenwicht aan de enorme dynamiek, grote keuzevrijheid en ondernemingslust die we kunnen uitleven in onze maatschappij. De kracht van de euritmie vind ik daarbij, dat je niet alleen oefent om te vertragen en waar te nemen, zoals in vele mindfulness cursussen geleerd wordt, maar dat je bovendien vanuit die houding initiatief neemt en handelt. En in dat luisterende dóen, daarin leeft een wijsheid. Een wijsheid, die sommigen intuïtie noemen: weten dat niet in je hoofd, maar in je lijf zit en je de weg wijst in je eigen leven.
Hoe ik dit alles oefen in de euritmieles, hoe het er concreet uitziet, dat vertel ik u graag en laat ik u graag ervaren op de ouderavond op maandagavond 2 oktober, om 20:00. U bent van harte welkom om deel te nemen, te luisteren en vragen te stellen rondom dit vak.

Als u wilt zien hoe de kinderen gewerkt hebben dan bent u van harte uitgenodigd bij de volgende momenten:
De ouders van de kleuters mogen komen kijken in de laatste les, op donderdag 12 oktober.
9:45 – 10:15 klas Marion
10:15 – 10:45 klas Marieke
10:45 – 11:15 klas Marjet

De werkpresentatie van klas 1 t/m 6 vindt op vrijdagochtend 13 oktober plaats.
Inloop om 8:30 , start rond 8:45. Het programma zal ongeveer een uur duren. Hopelijk tot ziens!
Berpke van Oers

De eerste week in het nieuwe schooljaa

Geplaatst op: 6 juli 2017

 De eerste week in het nieuwe schooljaar : maandag 21 augustus 2017

De nieuwe 1e klassers gaan nog één keer naar hun kleuterjuf in de kleuterklas

om 10.00 uur

De juffen lopen met hun oudste kleuters naar het lokaal van klas 1, waar juf Saskia ze zal opwachten. De ouders van deze kinderen zijn van harte uitgenodigd om in de hal bij klas 1 de feestelijke overstap mee te beleven.
Daarna zijn de ouders van de 1e klas (maar zonder baby’s en andere kleuters) uitgenodigd om de gezamenlijke jaaropening om ± 10.15 uur bij te wonen.

Dringend verzoek: niet fotograferen tijdens de jaaropening, dit stoort teveel.

Voor de andere leerlingen (klas 2 tot en met 6) is de eerste schooldag ook van 10.00 uur tot 12.00 uur.
Na een kort verblijf in hun nieuwe klaslokaal gaan zij naar de zaal, waar omstreeks 10.15 uur de 1e klas wordt toegezongen. Vervolgens zal elke klassenleerkracht een bijdrage leveren aan de jaaropening van het nieuwe schooljaar in de zaal.

Naast de ouders van klas 1 zijn ook de ouders van nieuwe leerlingen in klas 2 tot en met 6 van harte welkom

Voor de ouders is er de mogelijkheid om na de jaaropening om 11.15 uur in de lerarenkamer of bij mooi weer buiten koffie/thee te drinken en zo gezamenlijk het nieuwe schooljaar te beginnen.
Om 12.00 uur zijn de kinderen vrij.


Dinsdag 22 augustus
De kleuters en hun ouders zijn van welkom in de kleuterklas, het inloopuurtje is van 8.30 uur tot 9.30 uur. Daarna is er deze dag normaal school tot 12.45 uur
Alle kinderen in de onderbouw hebben deze dag school tot 14.45 uur.

Jaaropening woensdag 23 augustus
Alle ouders zijn van harte uitgenodigd op de jaaropening. We beginnen met koffie/thee om 19.45 uur.
Om 20.00 uur zal onze directeur het nieuwe schooljaar inluiden. Na een korte inleiding zal er volop gelegenheid zijn om elkaar te ontmoeten en te spreken. We hopen een ieder van jullie te mogen begroeten.

Jaarboekje
Het streven is om in de eerste schoolweek het nieuwe jaarboekje uit te delen. Het vakantieschema en studiedagen hebben wij al gepubliceerd in het Berkelbulletin.

 


Wij wensen iedereen een hele fijne zomervakantie en vertrouwen erop iedereen
weer gezond en vol energie terug te zien op
maandag 21 augustus 2017

 

Namens het team van de Berkel

 

Jaaropening en schooltuin

Geplaatst op: 29 juni 2017

 Jaaropening:


Op woensdag 23 augustus willen wij jullie van harte uitnodigen voor de opening van het nieuwe schooljaar. Dus zet het vast in je agenda. We beginnen om 19.30 uur.


Schooltuin:


Van het vroege voorjaar tot de zomervakantie hebben de vijfde en zesde klassers hard gewerkt tijdens de les op de schooltuin bij Bronsbergen om zo mooi mogelijke groenten en bloemen te verbouwen. Soms was het niet gemakkelijk de moed erin te houden het oprukkend onkruid, hongerige insecten, vogels en zelfs ontsnapte kippen het hoofd te bieden maar het resultaat mag er zijn. De tuin staat er prachtig bij met bloeiende bloemen en volle bedden bonen, bietjes, aardappelen, sla et cetera.
Na de vakantie komt de vijfde klas terug als zesde klas en is het de bedoeling dat een deel van de oogst door de kinderen op het schoolplein wordt verkocht waarbij de opbrengt bestemd is voor het eindkamp van de kinderen.
In de vakantie staat de tuin niet stil. Behalve de bloemen en groenten tiert het onkruid welig door en om het nieuwe schooljaar op de tuin goed te kunnen starten wilde ik iedereen die het leuk vindt uitnodigen één (of meerdere) ochtenden een paar uur mee te komen helpen. Iedereen is van harte welkom, ik zorg voor wat lekkers te eten en te drinken en we maken het gezellig! Dit zijn de data waarop ik in ieder geval aanwezig zal zijn tussen 09:00 en 12:00 uur:10 en 17 juli ,21 en 24 juli, 14 en 18 augustus Wil je komen, stuur a.u.b. even een mailtje naar a.vaneeden@vrijeschoolzutphen.nl zodat ik rekening kan houden met de koffie, thee, limonade en dergelijke. Ik hoop jullie te zien!

 

Arjan van Eeden, leraar tuinbouw.

Leerlingenstop klassen 1 tot en met 6

Geplaatst op: 31 mei 2017

Helaas moeten we stellen dat de klassen 1 t/m 6 vol zijn en we geen kinderen meer kunnen aannemen.

Bij de kleuters zijn nog beperkt plaatsen beschikbaar. 

 

Palmpasen en pasen

Geplaatst op: 30 maart 2017

 Palmpasen, versier je groene tak

Palmpasen, Palmpasen
Versier je groene tak
Met linten en met eieren,
De klokken bim bam beieren.
Die eieren smaken goed,
Versier je nieuwe hoed.
Palmpasen, Palmpasen
Versier je groene tak
Met linten en met ruikertjes,
Met lekkers, koek en suikertjes.
Kom mee mee in de rij:
Palmpasen maakt ons blij.
Palmpasen, Palmpasen,
Versier je groene hoed.
Dan slepen wij de takken aan,
En steken wij de vuren aan
En dansen hand in hand,
’t Wordt Paasfeest in ’t land.

Palmpasen vrijdag 7 april 2017
De kleuters
We vragen jullie niet alleen om mee te vieren, maar ook om op donderdag 30 maart samen met jullie kleuter in de klas aan het werk te gaan om de Palmpasenstokken te maken en versieren. Die ochtend ontvang ik jullie allen, beste ouders, graag daartoe in de klas. Vanaf half 9 kunnen jullie met je kind aan het werk. Willen jullie zelf zorgen voor een tak, ongeveer 60 cm lang, met bovenaan een scherpe punt voor het bevestigen van de broodhaan en een fles met een brede opening, om die stok in te zetten, deels gevuld met schelpen- of zandbakzand tegen omvallen. Heel fijn als dat kan! Twijgen, linten, garen en scharen zijn op school aanwezig, zodat jullie verder zó aan de slag kunnen. Voor koffie en thee wordt gezorgd. We hebben nog wel BUXUS nodig – dus wie het in zijn tuin heeft en mee wil brengen, bij voorbaat dank!


RIJGSPULLETJES….. Ringel rangel rijgen
Rozijntjes, appels, vijgen
Rijgendans, rijgenkrans
Pallem pallem pasendans………

Om een lekkere ketting voor aan de Palmpasenstok te rijgen, wil ik jullie verder vragen je kind die dag wat fijngeknipt RIJGGOED mee te geven – (grote) rozijnen, abrikozen, gedroogde appeltjes …. Ik zorg voor de naalden en draden, zodat de kinderen het lekkers kunnen rijgen voor aan hun stok Graag in stukjes geknipt, omdat we willen dat de kinderen tijdens de hele optocht zelf hun stok kunnen dragen. De slinger (en daarmee de hele stok) moet niet te zwaar zijn. Bij voorbaat dank! Wie niet kan, tijdens deze werkochtend, versiert de stok thuis, met hulp van zoon- of dochterlief.
Voor wie wil: uitgeblazen eieren, thuis al versierd en voorzien van een ophangdraad, kunnen op de werkochtend eventueel ook aan de stokken bevestigd worden…
Als jullie rond 12.15 uur BUITEN wachten, dan komt juffie met onze prachtige stoet naar buiten om samen met jullie de palmpasenoptocht te lopen……. Lopen en zìngen jullie mee ?!!

Klas 1 t/m 4 : Maandag 3 april mee naar school nemen: Palmpaasstok en rijggoed. Woensdag 5 april worden de Palmpaasstokken versierd. Klas 1 wordt geholpen door klas 6, klas 2 door klas 5. Klas 3 en 4 maken zelf een Palmpaasstok.
Vrijdag 7 april lopen de kinderen de Palmpaasoptocht.
Algemeen. Het meegebrachte rijggoed gaat allemaal in een grote schaal en wordt in de klassen verdeeld. Geen doppinda’s meegeven s.v.p.
Donderdag 13 april: Paasviering op school per klas. Vrijdag 14 april Goede vrijdag geen school en paasmaandag 17 april ook geen school.

De zondag voor Pasen noemen we Palmzondag.


In de donkere aarde
Zoekt het zaadje licht,
Zoals ook ons hart
Zich naar de zonne richt…

De lente komt eraan, voelbaar – wat zijn ze heerlijk, die eerste echte lentedagen!
Het licht is ook weer helemaal terug, zo merkbaar: ‘s ochtends vroeg is het snel al licht en pas in de vroege avond valt de schemering – de kinderen leven weer enkel in het licht. De zon wint voelbaar aan kracht – het jonge, nog zo tere groen, de bloesems en blaadjes zullen zich snel overal volop laten zien.
De hele natuur staat weer op het punt van ontwaken, vol van beloften...
In deze tijd van het jaar vieren we de feesten van PALMPASEN en PASEN. We gedenken daarmee de kruisdood en opstanding van Jezus en de lijdensweg die hij gegaan is voor de mensheid. Een weg waar jonge kinderen geen weet van hoeven te hebben, voor hen is de wereld mooi en goed – maar toch is het een weg die zij door het jaar heen aan de natuur kunnen beleven: zoals de natuur in de late herfst sterft, zo komt zij in de vroege lente weer, vol beloften, tot leven. En dat is en blijft iets om dankbaar voor te zijn, om te vieren !
In de kleuterklas beleven we deze tijd met de reuzen die de aarde wekken, de dwergen die aan alle wortels werken en Moeder Aarde die de bloemenkinderen wakker maakt en aanspoort zich klaar te maken voor de nieuwe lente; we zaaien ons lentetuintje en vieren het verder met een Palmpasenoptocht vol van prachtig versierde Palmpasenstokken, met bovenop in top het zelfgebakken broodhaantje…..

Vieren jullie met ons mee ?!!
Pallem pallem pasen, ei koer ei
over enen zondag krijgen wij een ei !
Eén ei is geen ei
twee ei is een hallef ei
drie ei is een Paasei !


Pasen 2017


Donderdag 13 april
8.35 uur Klas 1 t/m 4 gaan naar de zaal om samen de dag te beginnen

8.35 uur Klas 5 en 6 horen in hun klas het laatste deel van het Lijdensverhaal
9.00 uur De kleuters en klas 1,2 en 3 gaan eieren zoeken
10.15 uur Paasmaaltijd in eigen klas
10.45 uur Pauze
11.00 uur Rest van de dag les volgens rooster

 

VSNON zoekt twee leden voor haar Raad van Toezicht

Geplaatst op: 7 maart 2017

 Vacature:

VSNON (schoolbestuur van o.a. De Berkel) zoekt twee leden voor haar Raad van Toezicht met een vrijeschoolachtergrond en/of een financieel-technische achtergrond.

Reageren kan tot uiterlijk maandag 20 maart 2017.

Klik hier voor meer informatie.

vsnon.png

Circus op De Berkel

Geplaatst op: 16 februari 2017

Het carnavalsfeest op de Berkel


Op onze school waren we elk jaar aan het zoeken hoe we carnaval zouden vieren. In Zutphen wordt geen carnaval gevierd maar wij als school hebben als traditie een verkleedfeest. Dit feest werd elk jaar anders vorm gegeven. Ooit was er het spookhuis dat de zesde klas maakte, dit werd opgevolgd door het circus wat een paar jaar achter elkaar een mooi feest was, een boerenbruiloft hebben we ook nog gevierd. Maar inmiddels is het circus uitgegroeid tot een hele periode circuslessen van Nathalie en Jeroen. Dit jaar komen ze op donderdag 16 februari t/m vrijdag 24 februari. Elke klas (1 t/m 6) heeft per dag een aantal uren circuslessen.
Vrijdag 24 februari zijn we klaar voor het optreden in de zaal. De kinderen mogen deze dag verkleed op school komen. Wilt u wel rekening houden met de kleding van de kinderen opdat ze nog wel hun act kunnen opvoeren. Voor het verkleden willen wij u erop wijzen dat maskers en speelgoedwapens niet zijn toegestaan. Dit geldt eveneens voor confetti en serpentine – spuitbussen.
Het circus wordt elk jaar bekostigd uit de opbrengst van de Bazaar. Hiervoor zijn de kinderen en het team de Bazaargroep heel erg dankbaar! Ouders zijn van harte uitgenodigd om naar de voorstelling te komen kijken, ook de kleuters en hun ouders zijn van harte welkom!

Kleuters
In de onderbouw beginnen eind deze week de circusactiviteiten en ook in de kleuterklassen zal er zeker iets van CIRCUS langskomen. We sluiten deze vrolijke periode af met ons jaarlijkse Verkleedfeest: vrijdag 24 februari mogen daarom alle kinderen verkleed op school komen maar het moet niet! Houd het verkleden a.u.b. eenvoudig - kleuters hebben nog maar zo weinig nodig om zich toch op en top verkleed te voelen - en het is fijn als de kleren later ook uit kunnen. Zoals voor de hele school geldt: maskers en geweren zijn niet toegestaan; schminken mag in lichte mate als het maar niet eng is - het moet ook voor de jongste kinderen leuk zijn.

We feesten die dag gezamenlijk met circusachtige activiteiten en met heerlijke pannenkoeken – de boterham mag die dag dus thuis blijven!
Om 12.30 uur openen wij onze deuren weer – want alle kleuters en hun ouders zijn van harte uitgenodigd om naar de circusvoorstelling van de onderbouw te gaan kijken, die om 13.00 uur in de grote zaal begint.... Mocht je dat nog te veel vinden voor je kind, dan mag het lekker mee naar huis voor een welverdiende voorjaarsvakantie.
GAAT DAT ZIEN, GAAT DAT ZIEN !!


Programma van de dag:

Vrijdag 24 februari 2017

8.30 uur welkom op school
De hele ochtend zijn er activiteiten in de klas en wordt er geoefend in groepjes voor de act.
Uiteraard zullen de pannenkoeken het sap en de popcorn op deze circus dag niet ontbreken.
De kleuters hebben met hun juffen een eigen programma. ( wel leuk om na schooltijd te komen kijken naar de voorstelling)

Klas 1 en 2:
De kinderen hebben deze dag school tot 14.00 uur

Klas 3 t/m 6
De kinderen hebben school tot 14.45 uur

Voorstelling:

13.00 uur tot 14.00 uur in de Zaal
 

 

Jaarboekje van De Berkel

Geplaatst op: 7 februari 2017

 Hier is het digitale jaarboekje van De Berkel te lezen. 

Klik

Een nieuwe schoolbibliotheek

Geplaatst op: 15 december 2016

 Een nieuwe schoolbibliotheek!


Door Merel de Vink in samenspraak met Ilja van Geel


Onderzoek wijst het uit: lezen is van onschatbaar belang. Wie veel leest, presteert beter op school en in de maatschappij. Helaas worden wegens bezuinigingen steeds meer bibliotheekfilialen gedwongen hun deuren te sluiten. De overheid wil de functie van de bibliotheek in de toekomst nadrukkelijk neerleggen bij basisscholen, en daarmee is het belangrijker geworden dat iedere school beschikt over een kwalitatief hoogstaande boekencollectie. Veel schooldirecteuren en leescoördinatoren zien het belang van een goede schoolbibliotheek, maar vaak ontbreekt het simpelweg aan tijd en expertise om de boekencollectie vorm te geven.


Voor de brand


‘Al jaren liepen we rond met plannen om onze schoolbibliotheek eens grondig te gaan aanpakken’, vertelt Ilja van Geel. De boekencollectie die we in ons oude gebouw hadden stond her en der verspreid door de school en de boeken waren niet meer echt aantrekkelijk voor de kinderen.
‘We maken ons als school hard voor goed en gedegen leesonderwijs, we weten dat een goede schoolbibliotheek een belangrijke bijdrage levert aan het leesplezier bij kinderen’, aldus Ilja. Toch kwam het aanpakken van de boekencollectie nooit echt goed van de grond.
Door alle taken die er al te vervullen zijn binnen de school en doordat ze ook niet precies wisten hoe ze dit op een gedegen manier aan moesten pakken belandden alle goede bedoelingen op de plank.
Aanpak
Totdat afgelopen jaar onze paden elkaar kruisten. Ruim drie jaar geleden ben ik (Merel de Vink) begonnen met mijn bedrijf Leesvink. Vanuit die hoedanigheid adviseer ik scholen over het opzetten en updaten van hun schoolbibliotheek. Ik kom uit het boekenvak (heb ruim twaalf jaar bij uitgeverij Lemniscaat gewerkt) en weet welke boeken nu populair zijn bij kinderen. Samen met Ilja heb ik een plan opgesteld om de bibliotheek te herzien. Doordat ik zelf een Vrijeschoolachtergrond (onder- en bovenbouw in Rotterdam) heb en ook de schoolbibliotheek van diverse andere Vrijescholen heb vormgegeven, ben ik bekend met het onderwijs op de vrijeschool en met de pedagogische visie.


Resultaat


Ilja vertelt verder: ‘Er is vanaf het moment dat we met Leesvink in gesprek raakten ontzettend veel werk verzet: Alle boeken zijn bekeken en gescreend, met de hulp van een flink stel enthousiaste ouders. De boeken die geen plek meer verdienden in onze nieuwe bibliotheek zijn voor een deel verkocht. De boeken die overbleven zijn gestickerd met een AVI-aanduiding zodat kinderen makkelijk een boek kunnen vinden dat aansluit bij hun lees-en belevingsniveau. Daarna zijn we met het team aan de slag gegaan om te bepalen welke boeken we graag in de nieuwe bibliotheek wilden zien. We hebben het aan de leerkrachten gevraagd; maar, veel belangrijker: ook aan de leerlingen met een enquête! Dit leverde verrassende titels op.
Onze bevindingen hebben we voorgelegd aan Merel die daarna voor ons een evenwichtig collectieplan opstelde.’


Noodgebouw met nieuwe bibliotheek


En toen was het eindelijk zo ver: de boeken waren uitgezocht, geleverd en in de prachtige kasten gezet. De bibliotheek werd direct in gebruik genomen.
Maar nog geen drie maanden later sloeg het noodlot toe: zoals bekend ging de hele school in vlammen op, en daarmee ook de gehele bibliotheek!
Direct kwamen er allerlei prachtige hulp-initiatieven van de grond: ouders startten inzamelacties via facebook en andere kanalen om allerlei materialen en natuurlijk ook boeken voor school bij elkaar te vergaren.
Van het geld dat we terugkregen van de verzekering konden we het hele proces nog een keer uitvoeren: bij het uitzoeken en stickeren van de geschonken boeken stonden wel tien enthousiaste ouders klaar om te helpen! En nu hebben we weer een prachtige nieuwe bibliotheek: met boeken waar de kinderen blij van worden.
We hopen dat alle kinderen gaan smullen van de fijne boeken en dat de leesresultaten van onze leerlingen omhoog zullen gaan. We hebben er alle vertrouwen in! De opening van de nieuwe schoolbibliotheek vormt zo een nieuwe start van boekenbewustzijn en de ontwikkeling van leesplezier bij onze kinderen.


Alle ouders die hieraan hebben bijgedragen willen we hierbij heel hartelijk danken.

 

Woensdag 14 december

Geplaatst op: 9 december 2016

Midwinterhoornblazers

Woensdag 14 december komen er vier midwinterhoornblazers vertellen over de midwinterhoorn, zijn oorsprong, de achterliggende tradities en het bouwen van een midwinterhoorn en uiteraard wordt er ook geblazen. Om 11.30 uur zullen de blazers buiten zijn en met elkaar blazen. Ouders zijn hierbij van harte welkom. Na afloop kunt u in de zaal wachten op uw kind(eren) wij zorgen voor koffie en/of thee.

 

1_1.jpg

sinterklaas

Geplaatst op: 5 december 2016

Met rustige schreden kwam Sinterklaas aan  bij de Berkelschool. De kinderen zongen prachtig. Ze kregen van Sinterklaas zelfs een  compliment dat van alle scholen waar hij komt de Berkelschool wel het mooist kan zingen  van allemaal! 
Een prachtige dag! 

 

Sinterklaas2016_0005__Small_.jpg

Programma sint Maarten

Geplaatst op: 5 november 2016

 Vrijdag 11 NOVEMBER 2016

VRIJESCHOOL DE BERKEL

Sint Maarten

NOVEMBER…..

HERFST – we zitten er weer middenin, prachtige herfstkleuren en prachtige herfstluchten; weinig stormachtig weer nog, al dwarrelen de bladeren al wel; de eerste kale bomen, wintertijd, donkere avonden, de eerste kou; vogels trekken weer weg naar het warme zuiden, andere dieren bereiden zich voor op een lange winterslaap; de laatste oogsten worden van het land gereden - de wortelen, knollen, rapen en bieten diep uit de aarde; de natuur om ons heen sterft verder af en desondanks moeten wij rechtop blijven staan, moeten wij de naderende wintertijd goed zien door te komen.
De kracht daartoe moet meer en meer uit onszelf komen – de buitenwereld schenkt die ons minder en minder. Onze innerlijke kracht, met Michael verkregen, moeten we zien te behouden, ons innerlijke licht moeten we brandend zien te houden op weg naar het feest van Kerst, waar het Licht de duisternis weer overwint.

Op weg naar dat Kerstfeest is daar dan het feest van Sint Maarten. Maarten, de latere bisschop van Tours, deelde zijn mantel met een bedelaar. Hij die wat hij te geven had, ook gaf aan wie het nodig had, wil een voorbeeld zijn.

In eerste instantie was dit feest geen kinderfeest. Arme mensen maakten een ommegang langs de boeren om hun karige wintervoorraad nog wat aan te vullen. De boeren, die hun laatste knollen hadden binnengehaald, hingen er een met een lichtje erin aan de schuurdeur ten teken dat de oogst binnen was. De mensen wisten dan, dat ze daar iets konden krijgen. Tijdens deze rondgangen werden Sint Maartensliederen gezongen.

Van ons, in onze tijd, vraagt Sint Maarten om er in de volle, drukke vaart van het alledaagse bestaan, – waar nodig – ook eens helemaal voor een ander te zijn, jezelf en alles loslatend, en met die ander mee te gaan op zijn of haar weg, en dan wat van jouw kracht, van jouw licht aan die ander te schenken.
Maar schenk, net als Sint Maarten, niet alles weg – zelf moet je ook nog verder op je eigen weg! Wie alles weggeeft, brandt zelf op en heeft niets meer te schenken; wie met wijsheid schenkt en ook nog iets overhoudt voor zichzelf, blijft ook in staat steeds weer opnieuw te schenken.
Dergelijke “Sint Maartensmomenten” komen we het hele jaar tegen, natuurlijk, maar nu, op weg naar Kerst, is het goed om even bewust stil te staan bij Sint Maarten, met hem mee te gaan en van hem te leren “vroom en goed” te zijn.

 

 


Algemeen

De kinderen komen vrijdag 11 november aan het eind van de middag weer naar school en gaan rustig naar hun klas.
In de klas worden de lichtjes aangestoken en de kinderen gaan met enkele ouders die helpen op pad om te zingen.
Zouden ze Sint Maarten ontmoeten?
Bij terugkomst op school gaan de kinderen naar hun eigen klas en daar krijgen ze soep en brood.

Voor de ouders die de kinderen brengen en willen wachten tot de kinderen uit zijn is er ook soep en brood in de zaal.
De kinderen van klas 6 verzorgen dit met wat extra hulp van klas 5. De muziek/zang wordt gedaan door de kinderen van klas 5 ook zijn ze lichtjes wacht als de klassen naar buiten gaan. Om ongeveer 18.15 uur gaan we weer huiswaarts.


Vanaf vrijdag 4 november t/m woensdag 9 november verkopen de kinderen van
klas 6 ‘s morgens bij aanvang van de school en aan het eind van de middag pompoenen.
De helft van de opbrengst gaat naar het kamp voor klas 6.


De kleuterklassen:

Het Sint Maartensfeest zou geen echt Sint Maartensfeest zijn als de uitgeholde en versierde knollen ontbreken. Daarom wil ik jullie allen van harte in de klas uitnodigen, diezelfde VRIJDAG 11 NOVEMBER, om 8.30 uur om voor je kind uit de laatstgeoogste vruchten, een knolletje, bietje of raapje… uit te hollen en te versieren. De spullen daarvoor (mesje, lepel, evt gutsjes, appelboor, draagstokje, ijzerdraad, waxinelichtjes ed.) dien je zelf mee te nemen, evenals een knol. Houd die bij voorkeur klein, anders wordt ie snel te zwaar voor je kleuter! Van wat er uit de knolletjes gehold wordt, maak ik soep, waar de kinderen later die ochtend van kunnen smullen. Geef maar wel gewoon brood mee die dag – sommige kinderen proeven enkel maar een hapje…


Klas 1,2,3 en 4:

Op donderdagmiddag 10 november worden de pompoenen en knollen uitgehold in de klassen 1,2,3 en 4.
Voor het uithollen nemen de kinderen van klas 1 t/m 4 op maandag 7 november gereedschap (appelboortje,scherpe lepels,mesjes om figuren te snijden) voorzien van naam mee naar school. De kinderen van klas 5 en 6 hebben geen pompoenen nodig. Klas 6 helpt klas 1, klas 5 helpt klas 2 en klas 3 en 4 doen het op eigen kracht.

 

 

Het Sint Maartensfeest per klas:

Kleuterklassen:
Vrijdag 11 november vieren ook de kleuterklassen het Sint Maartensfeest; kinderen en hun ouders zijn op die dag om
17.00 uur welkom in de klassen. Als iedereen er is, gaan we na een kort samenzijn op pad en lopen, zingend van Sint Maarten en pannestaarten, onze kleine ommegang rond de school... Terug in de klassen wacht ons iets warms en lekkers, en is er tijd en ruimte voor een gezellig samenzijn. Rond 18.00 uur zal de avond in de klassen afgelopen zijn.

Kleuters ondergaan het feest van Sint Maarten aan den lijve: ‘s avonds in het donker bij het licht van maan en sterren, bij regen, bij wind….. moeten zij hun lichtje brandend zien te houden. Dat lichtje brandt in een uitgeholde en versierde knol - de knol als een van de vruchten die het laatst uit de donkere grond is gehaald. Verwart u dit feest niet met het Amerikaanse Halloween. Wij versieren onze knollen met zonnen en manen en sterretjes, niet met griezelige grijnsbekken..... En Sint Maarten vraagt van de volwassenen dan er helemaal voor de kinderen te zijn, met hen mee te lopen en te zingen, en hen te helpen dat lichtje brandend te houden. Al het andere moet maar even wachten, ook dat gezellige gesprek met die andere ouder – daar is later tijd voor!

Klas 1,2en 3
’s Avonds op 11 november om 17.00 uur verwachten we de kinderen in hun eigen klas.
Met hulp van een paar ouders (wordt per klas geregeld) lopen de kinderen een route. Ouders die willen wachten kunnen naar de zaal voor een lekker kopje soep. We verwachten de kinderen om ongeveer 17.45 uur weer terug op school.
In de klas zal er dan voor de kinderen soep en een broodje zijn. Zo rond 18.15 uur gaan we weer naar huis.

Klas 4
De kinderen van klas 4 zullen in groepjes met hun lantaren (met begeleiding) langs de huizen gaan en laten horen hoe mooi ze kunnen zingen. We verwachten de kinderen om 17.00 uur op school. Na hun rondgang worden de kinderen weer op school verwacht waar warme soep en broodjes op hun staan te wachten.
We eten dit gezamenlijk op in de klas en gaan dan weer huiswaarts.

Klas 5
De kinderen van klas 5 maken muziek en zullen zingen voor de kleuters en de onderbouw en voor de ouders die wachten in de zaal onder het genot van een warm kopje soep en een stukje brood.
Zij verzamelen op school om 16.30 uur zodat ze een ieder kunnen verwelkomen . Om 18.00 uur spelen/zingen ze hun laatste liederen bij het weggaan. Ook verzorgen ze de lichtjes in en rondom school en helpen klas 6 met de soep.

Klas 6
De kinderen verzorgen met Sint Maarten de soep en het brood voor de klassen en voor de wachtende ouders.
We verwachten ze om 17.00 uur op school.
Daarna gaan ze met hun lichtjes naar GGNet, om daar voor de mensen, in verschillende huizen te zingen en hun licht te brengen. De organisatie hiervan wordt via de mail klassikaal doorgegeven.

Voor de wachtende ouders:
De klassen 1,2,3 en 4 lopen zonder ouders ( wel begeleiding dat wordt via de klas geregeld). U kunt in de zaal wachten. Daar zal klas 5 muziek maken en klas 6 zal u verwennen met een heerlijk kopje soep en een broodje. Als de kinderen klaar zijn in de klas zullen ze naar de zaal komen, en kunt u gezamenlijk naar huis.


Benefietconcert groot succes

Geplaatst op: 31 oktober 2016

Afgelopen zaterdag mochten we genieten van een geweldig benefietconcert.

Hierbij alvast een "achterafje".

11 november sint Maarten

Geplaatst op: 30 oktober 2016

Vrijdag 11 november vieren we het feest van Sint Maarten.

De kinderen zijn op vrijdagmiddag 11 november allemaal om 12.30/12.45 uur uit er is ’s middags geen school.

We komen dan allemaal weer zo rond 16.50/ 17.00 uur op school i.v.m. Sint Maarten.

De uitnodiging met de juiste tijden komt volgende week. 

Adriaan Roland Holstschool actie

Geplaatst op: 15 oktober 2016

 Hoe hartverwarmend! Geregeld door: Adriaan Roland Holstschool (vrije school Bergen)

Samen voor “de Berkel”

Beste ouders en verzorgers,

Wat was het een geslaagd feest afgelopen woensdag! Wij hopen dat jullie ook hebben genoten van de gezellige sfeer, alle lekkernijen, de “levende Jukebox” en de vrolijke geschminkte gezichten.

Hartelijk dank allemaal voor jullie inzet, op het feest maar ook thuis in de keuken! Wij mogen trots zijn op het bedrag van €295,- dat wij samen bij elkaar hebben gefeest voor “De Berkel”.

1.jpg

Tuingroep update dinsdag 11 oktober 2016

Geplaatst op: 13 oktober 2016

Betreft: gras en extra ingelaste tuindag zaterdag 15 oktober

De Berkel buitenruimte wordt steeds groener!!

Afgelopen week én weekend is het gras ingezaaid op alle pleinen en zijn de graszoden op het westplein (waar de klassen 1, 2 en 3 spelen) gelegd. We bedanken in het bijzonder het ouder graszoden team voor het super mooie resultaat.

We sturen dit extra bericht o.a. omdat het ingezaaide gras én de graszoden (nog) NIET belopen mogen worden. Gelieve hier allemaal rekening mee te houden zodat de buitenruimte in de komende weken kan uitgroeien tot een mooie groene speelplek.

Gelukkig kunnen we, tot het zover is, gebruik maken van het ‘ bonus’ gebied achter de hekken van het Zuidplein. Dit is reeds groen en heuvelig, maar nog niet geschikt om veilig te spelen.

Om deze tijdelijke speelplek in gebruik te kunnen nemen, staat komende zaterdag 15 oktober nog een extra tuindag gepland. We ruimen dan de rotzooi in de borders op, we vullen gevaarlijke gaten, maaien het gras, en leggen een tijdelijk pad.

Alleen met jullie hulp kunnen alle klassen dan na de herfstvakantie gebruik maken van het ‘ bonus’ gebied. We hopen ook zaterdag weer nieuwe en bekende enthousiaste tuinwerkers te begroeten.

Meld je aan via: ideeenbus.buitenruimte@gmail.com.Neem zo mogelijk handschoenen, kruiwagen en tuingereedschap mee.

Namens de tuingroep Stefanie, Jelle en Antoine.


Nb deze dag is voor jonge kinderen minder geschikt.

De nieuwe draak is verslagen

Geplaatst op: 8 oktober 2016

Gisteren hebben we met elkaar het Michaëlsfeest gevierd op het terrein van huize Voorstonden. Kinderen van klas 1 t/m 3 hebben verschillende moedspelletjes gedaan. Kinderen van klas 4 en 5 een draken en ridderspel. Klas 6 heeft zich voorbereid op het zijn van de draak.
Toen kwam de draak!! Een prachtige, nieuwe draak.
De kinderen van klas 6 hebben de draak goed laten lopen en de ridders te paard is het allemaal gelukt de staart van de draak te veroveren.

Klik hier voor een paar fotos

Tuingroep heeft hard gewerkt

Geplaatst op: 2 oktober 2016

Afgelopen zaterdag was de eerste tuindag van het jaar. 

En het resultaat mag er zijn!!! Super dank allemaal. We plannen snel een volgende dag, want ik mis de gezelligheid nu al

14502719_1784452778490748_2146372702560111027_n.jpg

14470365_1784452668490759_1790217924948614981_n.jpg

 

Zaterdag 29 oktober benefietconcert

Geplaatst op: 16 september 2016

 Vrijeschool De Berkel krijgt benefiet.

Zaterdag 29 oktober zullen er 2 benefietvoorstellingen worden gegeven onder de noemer TROOST.
Na de verwoestende brand in juni van dit jaar is de school in rustiger vaarwater terecht gekomen.
Momenteel gehuisvest in een noodgebouw proberen directie, docenten en leerlingen het gewone schoolleven weer op te pakken. En dat lukt heel goed.
De brand heeft vrijwel alles letterlijk in rook doen opgaan.
Er zijn nog steeds acties gaande om de getroffen school te voorzien van inventaris, boeken en materiaal en dat is ook nodig nadat bijvoorbeeld de pas geopende nieuwe bibliotheek ook niet aan de vlammen ontkwam.
Er is nog veel nodig. En ook al dekt de verzekering het merendeel van de verloren gegane spullen er zijn altijd zaken die daar niet onder vallen en die wat ondersteuning nodig hebben. Zo worden er nu ook acties op touw gezet voor de tijdelijke buitenruimte waar ook veel geld voor nodig is. De kinderen hebben nog geen speeltoestellen.
Het is er nog kaal en het is één grote zandbak.
Om dit en andere behoeften te ondersteunen organiseert de Zutphense muzikant Frank Ong-Alok de benefietvoorstelling TROOST die twee keer zal worden uitgevoerd om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven hierbij aanwezig te zijn.
Frank heeft Hakim en Gerda Havertong, bekend van de televisieserie Sesamstraat, bereid gevonden om belangeloos aan deze voorstelling mee te werken. Ook zanger Oscar Harris zal aanwezig zijn om met de kinderen onder anderen zijn grote hit ‘Song for the Children’ te zingen.
De voorstelling komt er om zoals de naam al zegt, enige troost te bieden en geld op te halen voor de school zodat de kinderen weer een veilig gevoel krijgen in hun eigen schoolomgeving.
Organisator Ong-Alok wil daarom ook mensen van de brandweer erbij betrekken die met grote inzet het vuur hebben bestreden. Zij kunnen dan met hun kinderen genieten van de show en wellicht iets vertellen over die heftige gebeurtenis. Het contact is inmiddels gelegd.
TROOST is openbaar en voor jong en oud.
De eerste voorstelling is om 13.45 uur. Alleen als die uitverkocht is komt er een tweede show om 15.45 uur.
De toegang is vrij en donaties aldaar zijn welkom.
Kaarten kunnen worden gereserveerd via email: fttp@planet.nl. Ook op facebook is de pagina ‘Benefietvoorstelling Vrijeschool Zutphen’ te bekijken om de laatste updates te volgen. Voor meer info kan men bellen met 0575 842257

de eerste spullen staan in de school

Geplaatst op: 16 augustus 2016

Onder DEZE link wat foto`s om een indruk te geven van de werkzaamheden van vandaag!

Voortgangsbericht Berkelgebouw 2

Geplaatst op: 13 augustus 2016

Beste mensen,

Er is weer een nieuw bericht vanuit de directie:

Klik hier 

Voortgangsbericht Berkelgebouw

Geplaatst op: 4 augustus 2016

 Beste mensen,

Onder deze link is een nieuw bericht geplaatst, geschreven door Bart Brouwer.

Klik hier

De noodbouw

Geplaatst op: 2 augustus 2016

Klik op onderstaande foto om de nieuwbouw te bekijken. 

 13872801_10202053579897164_4737156443857137778_n.jpg

Informatie rondom opdracht tot sloop restanten

Geplaatst op: 14 juli 2016

 Aan ouders en verzorgers

Betreft: Sloop Zutphen, 14 juli 2016

Beste ouders / verzorgers,

 

In het Berkelbulletin van vorige week hebben we jullie geïnformeerd dat de verloren spullen niet meer kunnen worden geborgen.

Deze week ontvingen we bericht van het expertisebureau dat tot de sloop zal worden overgegaan en dat alle inventaris zal worden vernietigd.

Sloop
De sloper start uiterlijk vrijdag 15 juli 2016 met zijn werkzaamheden.

Er is opdracht gegeven tot het opruimen en afvoeren van de restanten van het gebouw, tot aan de begane grond vloer (bezemschoon).

Alle inventaris en de nog aanwezige spullen worden afgevoerd en vernietigd. De bewaking zal gedurende de sloop ook permanent aanwezig zijn.

Naambord
Het naambord van De Berkel, dat zich aan de buitenzijde van het pand bevindt, heeft de brand overleefd en wordt gered. Het krijgt een plekje op de noodlocatie.

Grondsteen
De sloper zal slopen tot maaiveldhoogte. Dat betekent dat alles onder de grond niet aangeroerd zal worden. Neelam en Ilja getroosten zich in de komende dagen inspanning om ervoor te zorgen dat de grondsteen veilig gesteld kan worden.

Noodlocatie
De schoolgemeenschap stroomt verder. Na de zomer starten we het nieuwe schooljaar op de noodlocatie aan de Keucheniusstraat. In de komende tijd volgen we de vorderingen van de aannemer op de voet.

Kijk regelmatig op de site voor de actuele informatie.

 

Met vriendelijke groet, namens het Berkel team,

 

Sandor Penninga

Bart brouwer (directie a.i.)

Spullen helaas niet meer te bergen

Geplaatst op: 8 juli 2016

Spullen helaas niet meer te bergen
8 juli 2016

Helaas! Het wachten is nog op het officiële rapport van de bouwkundige experts, maar de conclusie van het onderzoek staat vast. De brandweer en de verzekeringsadviseurs bevestigen dat het gebouw niet veilig meer is of gemaakt kan worden, en dat de achtergebleven spullen niet meer geborgen kunnen worden. Binnenkort begint de sloper met zijn werkzaamheden.

Dit is niet de uitkomst waar we op gehoopt hadden, maar we leggen ons hierbij neer. Wij vragen jullie om deze uitkomst te respecteren.

De brandweer is nog aanwezig om smeulende resten te blussen. Hun aanwezigheid en taken zijn strikt beperkt tot het voorkomen van brand. Als u hen zou benaderen met verzoeken om spullen uit het gebouw te halen, is dat feitelijk een vraag om de professionele gedragscode van hun beroep te overtreden. De brandweerlieden hebben aangegeven zeer veel moeite te hebben met deze hulpvragen en wij vragen u dringend om deze verzoeken niet meer te doen.

Wij danken jullie vriendelijk voor jullie medewerking aan een professionele en veilige afhandeling van de brand.

Namens brandweer en team,
Bart Brouwer
Directeur

Meer informatie na de brand

Geplaatst op: 8 juli 2016

Alle informatie rondom de brand:

klik.jpg 

Schoolkrant juni

Geplaatst op: 8 juli 2016

De nieuwe schoolkrant van de Berkel "BinnensteBuiten" is uit!

Klik op het plaatje om de schoolkrant online te bekijken

Binnenstebuiten juni 2016

Recente foto's